koordynator - mgr Dominika Lisek

w roku szkolnym 2017/2018 funkcję koordynatora pełni mgr Beata Kot

Czy ozdoby choinkowe zawsze muszą być w kształcie sopli, krasnali, grzybków, kuleczek czy gwiazdeczek? Odpowiedź jest prosta – obejrzyj tylko poniższe zdjęcia…    

          

Jak widać, owoce i warzywa nie tylko wyśmienicie smakują w naturze, ale i pięknie wyglądają na choince.

Każdy owoc i warzywo, to moc zdrowia i ozdoby, co zauważyć można było w klasie 2a. Uczniowie tej klasy wraz z przedstawicielami rodziców przygotowali bardzo pomysłowe świąteczne ozdoby wykonane z warzyw i owoców. Dzieci zainspirowane przyniesionymi wzorami wykonały piękne choinki z brokułów, marchewki, pomidorów i listków sałaty. Pojawiły się też owocowe jeże, bransoletki, rzodkiewkowe myszki oraz kolorowe bałwanki.

W taki to właśnie sposób uczniowie klas 1-3 przypomnieli innym o znaczeniu warzyw i owoców w diecie człowieka.

 

O zdrowiu dziecka i prawidłowym jego rozwoju decyduje wiele czynników, wśród których na pierwsze miejsce należy wysunąć prawidłowe żywienie. Nie ulega wątpliwości, że racjonalne odżywianie wywiera wielki wpływ na aktywność psychiczną dziecka, samopoczucie, na stosunek do zabawy, nauki i otaczającego świata zewnętrznego. Ważnym zadaniem jest nie tylko racjonalne i regularne żywienie, lecz również wdrożenie do właściwego, kulturalnego spożywania posiłków.

W tym celu w listopadzie zostały podjęte następujące działania pod hasłem „Higiena i estetyka przyrządzania i spożywania posiłków”:

Czytaj więcej: Listopadowe działania Szkoły Promującej Zdrowie

W ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” w klasie IA gimnazjum odbyły się zajęcia dotyczące higieny przygotowywania i spożywania posiłków. Uczniowie wraz z wychowawcą przygotowali pyszne i zdrowe kanapki.

                                                         Małgorzata Czepiel